Rubriken visar en vanlig fråga som jag får och en följdfråga som kommer är: "Får man lära sig att stänga av på mediumutbildningen som börjar i höst?"

Utanför Ica, 50 meter utanför min lägenhet sitter det en gammal kvinna med en burk i handen. En del lägger pengar i burken men de flesta går förbi utan, så även jag väldigt ofta. Men hon borde inte sitta där. Ingen skulle sitta där och jag känner mig alltid som en främling på jorden där jag vill skrika rakt ut att "ni är ju inte kloka som fattar så dåligt?!"

Vi borde leva i en värld där alla hjälps åt i ett jämställt och jämlikt samhälle där ingen tvingas sitta med en burk på gatan och där ingen flyr från krig. Jag vet inte kvinnans bakgrund eller om hon får behålla pengarna själv, men frågar alltid min intuition och mina andliga guider och får svaret "en ekonomisk uppgörelse". Så är det med just den här kvinnan. Men ändå.... Hon borde få gå och pyssla i en trädgård så här års. Kanske läsa för sina barnbarn och gosa med en katt. Inte sitta utanför ICA i 30 graders värme.

På nyheterna fortsätter informationen om miljöförstöring och Donald Trump och jag klarar inte av bilderna. Min pojkvän får gärna informera mig om vad som händer i världen, men jag kan inte se flödet själv, framförallt inte innan jag ska sova precis. Då ligger jag och vrider mig sömnlös i ångest.

Det är en utmaning att vara så högkänslig och medial, men jag skulle för allt i världen inte vilja byta ut det. Den här jorden behöver inte mer känslokyla eller att människor hittar nya sätt att stänga av. Svaret på frågan ovan blir att jag inte stänger av. Jag undviker platser och träffar där jag inte kan vara mig själv. De flesta frågor jag får på messenger och som meddelande på min Facebooksida lämnar jag obesvarade för att inte gå in i andras känslor men jag stänger fortfarande inte av mitt känsloliv. Jag undviker saker bara och sedan tar jag tillfällena som ges och fyller på med ny kraft. Jag älskar att gå på bio, gå och fika, gå till simhallen och att gå ut i naturen.


Fokusera på ett par saker

Igår lämnade jag och min yngsta son Nils vindruvor till kvinnan utanför Ica och jag skulle ha köpt vatten och pratat en stund med henne om inte en annan kvinna hade hunnit dit före mig med en Loka.

Jag brinner för flyktingfrågan och skänker pengar då och då till "We act" som bland annat hjälper till i Afghanistan, ett av världens farligaste länder dit Sverige skickar tillbaka unga människor med förevändningen att Afghanistan visst är säkert, eftersom Afghanistans president säger det (presidenten vill ha tillbaka unga hazarer så att han kan sätta in dem i kriget). We act hjälper till så att många av de unga kan fly vidare igen. Jag ger bort kläder till tiggare och till Röda korset och skänker pengar till UNICEF. Jag pratar ständigt med mina barn om att man ska ge till dem som inte har och de får vara med och lämna in sina för små kläder till Röda Korset. Igår var det Nils som fick lämna fram vindruvorna. Jag vill att han ska känna att det är självklart att man gör så. Man ska inte bara gå förbi dem som har det svårt (även om man inte kan hjälpa alla). Jag undviker i det längsta att använda bilen för att skona miljön.

Man kan undvika att se det som gör ont men man måste ändå ta ansvar och hjälpa till i världen. Det är därför vi är här, för att göra den bättre. Vilka saker dras du till mest när det gäller att hjälpa? Är det hemlösa djur? Flickors rättigheter i världen? Barns rätt till en hälsosam kosthållning? Lyssna på vad ditt hjärta säger. Det ingår i ditt livskall. Spara energin och låt den användas till just de sakerna.

Jag kommer inte att lära dig någon teknik eller något mantra för att stänga av känslor under mediumutbildningen på distans. Jag kommer däremot lägga stor vikt vid gränssättning och att du ska hitta just de saker som du brinner för och att du ska våga stå för det.

För några år sedan skrev jag en bok som handlar om mediala förmågor och om att bryta sig loss, tvillingsjälar, inkarnerade änglar på jorden med mera. Den heter "Vägen till Själslig frihet En bok om att prata med änglar". Du hittar den på Adlibris och hos Bokus.

https://www.adlibris.com/se/bok/vagen-till-sjalslig-frihet-en-bok-om-att-prata-med-anglar-9789198330168